Türk kahvesi içelim,
Kültürümüze sahip çıkalım!
İZMİR HAVA DURUMU
IZMIR
ANKETLER
Ne kadar sıklıkta kahvenizi alırsınız?




Oy ver

Diğer Anketleri Gör
DÖVİZ KURLARI
Alış : 2.168YTL
Satış :2.1719 YTL
KAHVE NASIL YAPILIR

Türk kahvesi

     İyi bir Türk kahvesi yapabilmek için doğru gereçlere sahip olunması gerekir:

·  Geniş ağızlı, uzun saplı cezve (kahveyi kaynatmak için kullanılan kap).

·  Kahve fincanları (incecik porselen olması şıklığını tamamlar).

·  Çok ince toz gibi çekilmiş Türk Kahvesi.

·  Uygun su: Suyun fazla sert ya da yumuşak olması, kahvenin tadını olumsuz etkiler. En uygunu, piyasada satılan şişelenmiş sulardır.

     Türk kahvesi; genelde 4 şekilde hazırlanır. Kahve pişirilmeden önce içene nasıl içtiği mutlaka sorulur.

Sade kahveye şeker konmaz.

az şekerli kahve 1 çay kaşığı şeker,

orta şekerli kahve 2 çay kaşığı şeker,

çok şekerli kahveye 3 çay kaşığı şeker kullanılarak yapılır. 
Cezvenin içerisine her fincan kahve için; bir fincan su, 2 çay kaşığı kahve ve şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Kahve ne kadar ağır yani kısık ateşte pişerse o kadar lezzeti
Türk kahvesi nasıl yapılırartar. Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın. Kahve, servis yapılırken kendine özgü Türk kahvesi fincanında servis edilir.Afiyet olsun!..

Kahveden önce neden su içilir?

     Serviste ağız tadının kahveye hazırlanması için bir bardak soğuk su bulundurulması kahve kültürünün içinde yer alır. Kahve, yemek sonrası hazmı kolaylaştırıcı ve keyif verici olduğundan su, kahveden önce içilerek ağız temizliği yapılır; ki böylece kahvenin tadı daha iyi alınabilir.

     Bir başka sunum tarzı da kahveyle beraber nane likörünün de ikram edilmesidir. Nane likörü daha keskin olduğu için yemek borusunu, mide ve ağız kokularını giderir, temizler. Sonrasında ise kahve içilir.

     Kırmızı et yemeklerinin üzerine mutlaka kahve alınması kültürümüzde vardır.
      NOT: İyi yapılmış bir Türk kahvesinin üstü köpükle kaplı olur ve Türklerde en köpüklü fincan, misafire veya en yaşlı kişiye verilir. Kahvenin köpüklü olması için doğru boyutta cezve seçilmesi gereklidir. Bu nedenle iyi donanımlı bir mutfakta 1 fincandan 4 fincan alabilecek boyuta kadar cezve takımları olur.

İyi bir Filtre Kahve yapabilmek için doğru gereçlere sahip olunması gerekir:

     Ne çok ince ne de çok kaba olmadan çekilmiş kahve, filtrenin üzerine yerleştirilir. En iyi ölçü; 30 ml kahve ve kahve makinesinin haznesine 150 ml. sudur. Filtrenin altın kaplı veya metal olması uygun olur; çünkü kağıt filtreler, kahveye tadını veren maddelerin aşağıya geçmesini engellerler. Kahve konulduktan sonra, makinenin ıstıcısı çalıştırılır. Yukardan aşağı doğru akan ve kaynama derecesinin altında olan sıcak su, kahvenin içinden geçerek filtrenin altında bulunan kaba süzülür. Bu kabın altında genellikle ısıyı korumaya yarayan bir ısıtıcı platform bulunur. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta, kahvenin 20 dakikadan fazla ısıtıcı üzerinde bırakılmamasıdır. Yoksa; bir süre sonra kahve acılaşmaya başlar. Afiyet olsun!.. 

   Küçük Avcı Türk Kahvesi Ltd Şti 2000 © Tüm hakları saklıdır
 
Bu web sitesi bir AKS-BİM Ltd. Şti. ürünüdür. Model A6W. 2012 . www.aksbim.com.tr